Monday 21 July 2014

Vitamin E


Vitamin E

Vitamin E adalah penting untuk imuniti yang kuat dan kulit yang sihat dan mata. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, makanan tambahan vitamin E telah menjadi popular sebagai antioksidan. Ini adalah bahan yang melindungi sel daripada kerosakan. Walau bagaimanapun, risiko dan manfaat daripada mengambil makanan tambahan vitamin E masih tidak jelas.
 
Mengapa orang mengambil vitamin E?

Ramai orang menggunakan makanan tambahan vitamin E dengan harapan bahawa sifat antioksidan vitamin akan mencegah atau merawat penyakit. Tetapi kajian vitamin E untuk mencegah kanser, penyakit jantung, kencing manis, penyakit Alzheimer, katarak, dan banyak keadaan lain tidak memberi sebarang keputusan.

Setakat ini, manfaat hanya ditubuhkan suplemen vitamin E adalah pada orang yang mempunyai kekurangan sebenar. Kekurangan Vitamin E jarang berlaku. Mereka lebih cenderung pada orang yang mempunyai penyakit-penyakit seperti masalah pencernaan dan cystic fibrosis. Orang di diet rendah lemak juga boleh mempunyai tahap rendah vitamin E.
 
Berapa banyak vitamin E anda perlu mengambil?

Elaun pemakanan disyorkan (RDA) termasuk vitamin E yang anda dapat daripada makanan yang anda makan dan apa-apa makanan tambahan yang anda ambil.




Mengapa orang mengambil vitamin E?


Ramai orang menggunakan makanan tambahan vitamin E dengan harapan bahawa sifat antioksidan vitamin akan mencegah atau merawat penyakit. Tetapi kajian vitamin E untuk mencegah kanser, penyakit jantung, kencing manis, penyakit Alzheimer, katarak, dan banyak keadaan lain tidak memberi sebarang keputusan.

Setakat ini, manfaat hanya ditubuhkan suplemen vitamin E adalah pada orang yang mempunyai kekurangan sebenar. Kekurangan Vitamin E jarang berlaku. Mereka lebih cenderung pada orang yang mempunyai penyakit-penyakit seperti masalah pencernaan dan cystic fibrosis. Orang di diet rendah lemak juga boleh mempunyai tahap rendah vitamin E.
 
Bolehkah anda mendapatkan vitamin E semula jadi daripada makanan?
Kebanyakan orang mendapatkan cukup vitamin E daripada makanan. Sumber yang baik vitamin E termasuk:
  •      minyak sayuran
  •      Sayur-sayuran berdaun hijau, seperti bayam
  •      Bijirin diperkaya dan makanan lain
  •      telur
  •      Nuts

Apakah risiko-risiko mengambil vitamin E?

Risiko dan manfaat daripada mengambil vitamin E masih tidak jelas. Penggunaan jangka panjang (lebih 10 tahun) vitamin E telah dikaitkan dengan peningkatan dalam stroke.

Di samping itu, analisis ujian klinikal mendapati pesakit yang mengambil sama ada vitamin E sintetik atau semulajadi vitamin E dalam dos 400 IU setiap hari - atau lebih tinggi - mempunyai peningkatan risiko kematian daripada semua sebab, yang seolah-olah meningkatkan lebih lagi di dos yang lebih tinggi. Kajian kardiovaskular juga mencadangkan bahawa pesakit yang menghidap diabetes atau penyakit kardiovaskular yang mengambil vitamin E semula jadi pada 400 IU sehari mempunyai risiko yang tinggi kegagalan jantung dan kegagalan jantung yang berkaitan dengan rawatan di hospital.

0 comments:

Post a Comment

Edit by Danny Abdullah. Powered by Blogger.

Sila klik Nuffnang