Monday, 10 November 2014

Virus yang 'membuat manusia lebih bodoh' ditemui

Virus yang menjangkiti otak manusia dan membuat kita lebih bodoh telah ditemukan, menurut saintis di Amerika Syarikat.

Virus alga, belum pernah diamati pada orang yang sihat, mempunyai kesan terhadap fungsi kognitif termasuk pemprosesan visual dan kesedaran ruang.

Ahli-ahli sains di Johns Hopkins Medical School dan University of Nebraska terjumpa penemuan itu ketika mereka menjalankan satu kajian yang tidak berkaitan ke dalam mikrob tekak.

Anehnya, para penyelidik mendapati DNA di dalam kerongkong orang sehat yang sepadan dengan DNA virus yang diketahui menjangkiti alga hijau.

Dr Robert Yolken, pakar virus yang mengetuai kajian asal, berkata: "Ini adalah contoh yang menarik yang menunjukkan bahawa mikroorganisma 'berbahaya' yang kita bawa boleh memberi kesan kepada tingkah laku dan kognisi.


Berita Kesihatan: dalam gambar

Getty: Sebuah virus baru yang boleh menyebabkan gangguan kognitif telah ditemukan © Getty Sebuah virus baru yang boleh menyebabkan gangguan kognitif telah ditemui

"Banyak perbezaan fisiologi antara orang A dan si B dikodkan dalam set gen setiap mewarisi dari ibu bapa, namun beberapa perbezaan ini didorong oleh pelbagai mikroorganisma kita pelabuhan dan cara mereka berinteraksi dengan gen-gen kita."

Daripada 90 peserta dalam kajian ini, 40 didapati positif virus alga. Mereka yang diuji positif dilakukan lebih buruk pada ujian yang dibentuk untuk mengukur kelajuan dan ketepatan pemprosesan visual. Mereka juga mencapai skor yang lebih rendah dalam tugas-tugas yang dirancang untuk mengukur perhatian.

Badan manusia 'mengandungi bertrilion bakteria, virus dan kulat. Kebanyakan adalah tidak merbahaya, tetapi hasil kajian ini menunjukkan bahawa terdapat beberapa mikrob boleh memberi kesan buruk kepada fungsi kognitif, sementara meninggalkan individu yang sihat.

Penemuan kajian ini telah diterbitkan dalam Prosiding National Academy of Sciences.

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Loading...
Edit by Danny Abdullah. Powered by Blogger.

Sila klik Nuffnang