Thursday, 13 November 2014

Apa yang akan Berlaku Apabila Anda Tanggalkan Ciri Facebook Paling Popular

Benjamin Grosser menggambarkan dirinya sebagai seorang pengguna Facebook berat lama. Tetapi beberapa tahun yang lalu, beliau mendapati beberapa corak membingungkan dalam bagaimana beliau telah melibatkan diri dengan platform.

"Saya akan menjadi lebih berminat dalam berapa suka sesuatu yang tidak perlu lagi, bertentangan dengan yang meninggalkan orang-orang seperti - atau berapa banyak komen yang saya terima, yang bertentangan dengan apa yang mereka komen-komennya," Grosser kepada The Huffington Post. "Saya mula menyedari bahawa saya telah memberi tumpuan kepada nombor lebih daripada diri mereka kandungan yang mereka mewakili."

1.3 bilion pengguna global Facebook menyiarkan lebih daripada 3 juta orang seperti dan komen setiap hari, dan penjumlahan undi mereka boleh dikatakan telah menjadi sebanyak pengalaman Facebook yang berkongsi kandungan dan melibatkan diri dengan orang lain. Dan penyelidikan menunjukkan kita bertindak balas kepada tergesa-gesa mengesahkan sesuatu Facebook baru "seperti" (atau 20) - apabila orang mendapat maklum balas positif tentang diri mereka di Facebook, pusat ganjaran otak menyala. Lebih tinggi keamatan Facebook penggunaan individu, lebih besar ganjaran. Tetapi penggunaan Facebook berat juga dikaitkan dengan rendah harga diri dan rendah diri, yang menunjukkan bahawa "pahala" platform ini tidak semestinya membawa kepada mampan kesejahteraan.


Nombor-nombor yang banyak antara muka Facebook.

Mengira Facebook suka - dan mengambil mereka, pada tahap tertentu, sebagai tanda diri - bertukar pemacu asas kami untuk pertumbuhan peribadi ke dalam permainan menarik lebih banyak dan lebih penanda status sosial. Ini membawa kita untuk mula melihat diri kita dan persahabatan kita dari segi kuantitatif, Grosser berhujah dalam kertas yang diterbitkan minggu ini dalam pengiraan Kebudayaan, jurnal kajian perisian: Berapa ramai rakan-rakan saya mempunyai? Berapa ramai orang yang suka post saya tentang kerja baru saya? Berapa banyak orang yang "gemar" produk baru ini saya berfikir tentang membeli?

Grosser, seorang artis dan perisian pemaju, mengambil keputusan untuk menyiasat berapa banyak nombor Facebook menjejaskan cara kita semua menggunakan sistem ini - dan untuk melihat apa yang akan berlaku jika dia mencipta versi baru Facebook tanpa mereka.

Jadi dia menciptakan Facebook Demetricator, pelayar web sumber terbuka plug-in yang menghilangkan semua metrik dari antara muka Facebook. Pengguna tidak lagi melihat nombor-kawan atau orang-orang seperti yang diterima pada siaran (sebaliknya, ia membaca hanya "orang-orang seperti ini"). Dan tidak ada "+1" simbol dari "tambah rakan" butang.

"Sebagai artis, salah satu cara saya bertanya soalan ... adalah untuk campur tangan dalam sistem untuk mengkaji bagaimana perubahan sistem yang kita dan apa yang kita lakukan," Grosser menulis.

Perkhidmatan itu, yang diwujudkan pada tahun 2012, sejak itu telah menarik beribu-ribu pengguna dan banyak media buzz. Grosser - kerja yang telah disebut sebagai "keingkaran awam kreatif dalam era digital ncid = txtlnkusaolp00000618?" Oleh Salon - dikemukakan bahawa Facebook menggalakkan kita untuk mengambil bahagian dalam permainan terkumpul "modal sosial."

"Apabila kita sentiasa memberitahu bagaimana ramai kawan yang kita ada, kita digalakkan untuk menambah satu lagi, menjadikan jumlah yang pergi lebih tinggi, melebihi metrik semasa kami," Grosser menulis. "Ini diperkuatkan lagi oleh antara muka, yang meletakkan '1' di hadapan 'Tambah Kawan' butang. Sistem ini menjadikan ia kelihatan seolah-olah menambah rakan menokok modal sosial seseorang dengan satu."

Demetricator pemalam Grosser ini membuang jumlah orang seperti dari Facebook jawatan pengguna.

Setakat ini, kata sepakat di kalangan pengguna Demetricator seolah-olah menjadi satu kelegaan di melepaskan keperluan untuk menyemak pemberitahuan dan melihat Facebook sebagai aktiviti yang berdaya saing.

"Sekarang ia tidak penting kepada saya berapa suka sesuatu yang mempunyai," kata seorang pengguna dalam satu komen yang dipetik dalam kertas Grosser sebagai sebahagian daripada kaji selidik dari pengguna 5000, mencatatkan bahawa beliau kini membayar perhatian yang lebih kepada kualiti perbualan.

"Apabila anda menggabungkan keperluan kita untuk bernilai peribadi dengan penghawa ini berterusan untuk memikirkan diri kita dari segi kuantitatif, ia bermula untuk membuat kita berfikir tentang diri kita yang mempunyai prestasi yang baik," kata Grosser. "Dengan mengambil nombor dari sini ... semua orang tiba-tiba tidak merasa sebagai berdaya saing."

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Loading...
Edit by Danny Abdullah. Powered by Blogger.

Sila klik Nuffnang