Vitamin E
Vitamin E adalah penting untuk imuniti yang kuat dan kulit yang sihat dan mata. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, makanan tambahan vitamin E telah menjadi popular sebagai antioksidan. Ini adalah bahan yang melindungi sel daripada kerosakan. Walau bagaimanapun, risiko dan manfaat daripada mengambil makanan tambahan vitamin E masih tidak jelas.
Vitamin E adalah penting untuk imuniti yang kuat dan kulit yang sihat dan mata. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, makanan tambahan vitamin E telah menjadi popular sebagai antioksidan. Ini adalah bahan yang melindungi sel daripada kerosakan. Walau bagaimanapun, risiko dan manfaat daripada mengambil makanan tambahan vitamin E masih tidak jelas.
Mengapa orang mengambil vitamin E?
Ramai orang menggunakan makanan tambahan vitamin E dengan harapan bahawa sifat antioksidan vitamin akan mencegah atau merawat penyakit. Tetapi kajian vitamin E untuk mencegah kanser, penyakit jantung, kencing manis, penyakit Alzheimer, katarak, dan banyak keadaan lain tidak memberi sebarang keputusan.
Setakat ini, manfaat hanya ditubuhkan suplemen vitamin E adalah pada orang yang mempunyai kekurangan sebenar. Kekurangan Vitamin E jarang berlaku. Mereka lebih cenderung pada orang yang mempunyai penyakit-penyakit seperti masalah pencernaan dan cystic fibrosis. Orang di diet rendah lemak juga boleh mempunyai tahap rendah vitamin E.
Ramai orang menggunakan makanan tambahan vitamin E dengan harapan bahawa sifat antioksidan vitamin akan mencegah atau merawat penyakit. Tetapi kajian vitamin E untuk mencegah kanser, penyakit jantung, kencing manis, penyakit Alzheimer, katarak, dan banyak keadaan lain tidak memberi sebarang keputusan.
Setakat ini, manfaat hanya ditubuhkan suplemen vitamin E adalah pada orang yang mempunyai kekurangan sebenar. Kekurangan Vitamin E jarang berlaku. Mereka lebih cenderung pada orang yang mempunyai penyakit-penyakit seperti masalah pencernaan dan cystic fibrosis. Orang di diet rendah lemak juga boleh mempunyai tahap rendah vitamin E.
Berapa banyak vitamin E anda perlu mengambil?
Elaun pemakanan disyorkan (RDA) termasuk vitamin E yang anda dapat daripada makanan yang anda makan dan apa-apa makanan tambahan yang anda ambil.
Mengapa orang mengambil vitamin E?
Ramai orang menggunakan makanan tambahan vitamin E dengan harapan bahawa sifat antioksidan vitamin akan mencegah atau merawat penyakit. Tetapi kajian vitamin E untuk mencegah kanser, penyakit jantung, kencing manis, penyakit Alzheimer, katarak, dan banyak keadaan lain tidak memberi sebarang keputusan.
Setakat ini, manfaat hanya ditubuhkan suplemen vitamin E adalah pada orang yang mempunyai kekurangan sebenar. Kekurangan Vitamin E jarang berlaku. Mereka lebih cenderung pada orang yang mempunyai penyakit-penyakit seperti masalah pencernaan dan cystic fibrosis. Orang di diet rendah lemak juga boleh mempunyai tahap rendah vitamin E.
Elaun pemakanan disyorkan (RDA) termasuk vitamin E yang anda dapat daripada makanan yang anda makan dan apa-apa makanan tambahan yang anda ambil.
Mengapa orang mengambil vitamin E?
Ramai orang menggunakan makanan tambahan vitamin E dengan harapan bahawa sifat antioksidan vitamin akan mencegah atau merawat penyakit. Tetapi kajian vitamin E untuk mencegah kanser, penyakit jantung, kencing manis, penyakit Alzheimer, katarak, dan banyak keadaan lain tidak memberi sebarang keputusan.
Setakat ini, manfaat hanya ditubuhkan suplemen vitamin E adalah pada orang yang mempunyai kekurangan sebenar. Kekurangan Vitamin E jarang berlaku. Mereka lebih cenderung pada orang yang mempunyai penyakit-penyakit seperti masalah pencernaan dan cystic fibrosis. Orang di diet rendah lemak juga boleh mempunyai tahap rendah vitamin E.
Bolehkah anda mendapatkan vitamin E semula jadi daripada makanan?
Kebanyakan orang mendapatkan cukup vitamin E daripada makanan. Sumber yang baik vitamin E termasuk:
Apakah risiko-risiko mengambil vitamin E?
Risiko dan manfaat daripada mengambil vitamin E masih tidak jelas. Penggunaan jangka panjang (lebih 10 tahun) vitamin E telah dikaitkan dengan peningkatan dalam stroke.
Di samping itu, analisis ujian klinikal mendapati pesakit yang mengambil sama ada vitamin E sintetik atau semulajadi vitamin E dalam dos 400 IU setiap hari - atau lebih tinggi - mempunyai peningkatan risiko kematian daripada semua sebab, yang seolah-olah meningkatkan lebih lagi di dos yang lebih tinggi. Kajian kardiovaskular juga mencadangkan bahawa pesakit yang menghidap diabetes atau penyakit kardiovaskular yang mengambil vitamin E semula jadi pada 400 IU sehari mempunyai risiko yang tinggi kegagalan jantung dan kegagalan jantung yang berkaitan dengan rawatan di hospital.
Kebanyakan orang mendapatkan cukup vitamin E daripada makanan. Sumber yang baik vitamin E termasuk:
- minyak sayuran
- Sayur-sayuran berdaun hijau, seperti bayam
- Bijirin diperkaya dan makanan lain
- telur
- Nuts
Apakah risiko-risiko mengambil vitamin E?
Risiko dan manfaat daripada mengambil vitamin E masih tidak jelas. Penggunaan jangka panjang (lebih 10 tahun) vitamin E telah dikaitkan dengan peningkatan dalam stroke.
Di samping itu, analisis ujian klinikal mendapati pesakit yang mengambil sama ada vitamin E sintetik atau semulajadi vitamin E dalam dos 400 IU setiap hari - atau lebih tinggi - mempunyai peningkatan risiko kematian daripada semua sebab, yang seolah-olah meningkatkan lebih lagi di dos yang lebih tinggi. Kajian kardiovaskular juga mencadangkan bahawa pesakit yang menghidap diabetes atau penyakit kardiovaskular yang mengambil vitamin E semula jadi pada 400 IU sehari mempunyai risiko yang tinggi kegagalan jantung dan kegagalan jantung yang berkaitan dengan rawatan di hospital.
0 comments:
Post a Comment